Hiihtoalppinismi on kansainvälisestikin suhteellisen uusi kilpailulaji. Toki klassikko-kilpailuja kuten Patrouille des Glaciers ja Trofeo Mezzalama järjestettiin jo toisen maailman sodan aikaan, mutta ensimmäiset MM-kisat käytiin vasta 2002. Hiihtoalpinismi oli kauan kansainvälisen kiipeilyliiton (UIAA) alainen, mutta on nykyisin ihan oma liittonsa, ISMF. Harvassa maassa on omaa hiihtoalpinismiliittoa vaan laji on joko kansallisen hiihtoliiton (kuten Norja), tai kansallisen kiipeilyliiton (kuten Ruotsi) alaisena.

Ruotsissa oli 90 -luvulla hiihtoalpinismi-buumi jolloin mm. legendaarinen Kebnekaise Classic -kilpailu perustettiin, sekä käytiin monta osakilpailua sisältävä Ruotsin cup. Innostus kuitenkin hiipui 2000 -luvulle siirryttäessä ja oli jopa muutama täysin kilpailuton vuosi, ennen kuin Åren lähellä järjestetty Vertex vinter 2004 aloitti uuden hitaan nousun. Norjan ja Ruotsin yhteistyö ja panostus hiihtoalpinismin EM-kisoihin 2007 sai sitten myllyn pyörimään ja sekä kilpailuiden, että osanottajien määrän rajuun nousuun. Nykyisin molemmissa maissa pyörii kansalliset cupit, mestaruuskilpailut sekä maailmancupia ja mm-kilpailuja kiertävä maajoukkue. Yksi merkittävä osatekijä lajin kasvulle naapurimaissamme on varusteiden kehitys ja niiden saatavuuden paraneminen.

Suomessa suurin osa hiihtoalpinismin harrastajista ovat nimenomaa harrastajia, joten kilpailutoiminta on vähäistä. Suurimmalle osalle harrastajista kiikarissa on kevättalvinen reissu Norjan Lyngeniin tai Jotunheimenin alueelle, sekä Alppireissut.

Muutamia kilpailuja on kuitenkin järjestetty viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana. Ensimmäisiä kilpailuita lienee 2000 -luvun alussa Ylläksellä käydyt x-randonnee kisat. Myös ainakin Kolilla on kilpailtu muutama vuosi sitten, sekä Iso-Syötteellä vuonna 2008. Iso-Syötteen kisat olivat myös ensimmäiset hiihtoalpinismin SM-kilpailut. Matkoja oli silloin kaksi: sprintti ja pitkä matka. Innokkaiden järjestäjien puuttuessa seuraavia SM-kisoja ei vielä ole järjestetty, mutta nyt on tavoitteena jälleen lisätä kilpailutoimintaa. Suomessa ei tunnetusti ole suuria vuoria, mutta lunta riittää ja pienempiä mäkiä, jotka hyvin täyttävät jopa kansainvälisten sprintti- ja viestikilpailujen vaatimukset.

Koska Suomessa kisoja on järjestetty hyvin säästeliäästi, kilpailemisesta kiinnostuneet harrastajat ovat suunnanneet katseensa ulkomaille. Suomalaisia kiinnostavia kilpailuita ovat olleet mm. Ruotsin kaksipäiväinen joukkuekisa, Kebnekaise Classic sekä kyseisen kilpailun esikuva, Sveitsin Patrouille des Glaciers. Molemmissa kilpailuissa on nähty useita jopa menestyksekkäitä suomalaisjoukkueita. Lisäksi osanottajia on ollut muissa Ruotsin ja Norjan kisoissa.